© 2008 

www.lommeulken.dk


Login

Brugernavn:

Password:

Husk mig?
log ind

















Vandløbsrestaureringskursus


Her i weekenden har fem friske ulke deltaget i et vandløbsrestaureringskursus, som bliver arrangeret af Danmarks Sportsfiskerforbund og DTU aqua.
Formålet ved kurset var at få noget teoretisk og praktisk viden omkring restaurering af vandløbsstrækninger, samt ideer til projekter, indsigt i behovet for restaureringstiltag, og hjælp til ansøgninger og mulighederne for at få støtte for sådanne projekter.
Generelt var budskabet, at der er masser af muligheder for nemt at komme ud og gøre en forskel for fiskebestandene i de mindre danske åer og bække, og at der generelt er masser af penge og hjælp til at skaffe disse, hvis man har mod på at gå i gang med projekter på egen hånd.
Fredag aften fik vi lidt teori, og lørdag tog vi ud og så nogle tidligere projekter og udførte selv et mindre projekt, som jeg vil vise jer lidt billeder fra...

Vandløbsbedømmelse ved insektbestemmelse.

Elfiskeri til at bestemme yngeltætheder.

Masser af yngel i Kvak Møllebæk.

Vandløbsstrækningen før vi gik "in action".

21 m3 nøddesten blev læsset ud på 100 m af den lille bæk. Heldigvis var der maskiner til det hårde arbejde!

Thomas aflaster de ældre herrer så de ikke skal slæbe så meget... ;o)

Det sidste stykke må klares med handkraft...

Godt med gydegrus på bunden efter at vi har været i gang i et par timer.

Her er vandløbet blevet snævret ind til den halve bredde, så der er bedre passage og strømforhold.

Lidt "naturligt" fordelte større sten og grene giver gode skkulesteder for yngelen, og samtidig habitater for en lang række invertebrater.

Kurset og det lille restaureringsprojekt gav mod på selv at gå i kast med lignende små projekter, som typisk kan udføres på en formiddag. Jan Nielsen og Finn Sivebæk fra DTU foreslog at vi evt. kunne tage et kig på Hjortshøj bæk eller Skæring bæk, som løber ud nord for Egå marina, og som har en pæn bestand af opgangsfisk og mindre standfisk, men som sagtens kunne komme til at producere flere gode ørreder.

Hvis der er nogle som kunne tænke sig at hjæpe til ved sådan et projekt må i meget gerne give jer til kende med en kommentar til dette indlæg.

Men ellers kan jeg kun anbefale kurset på det varmeste, og opfordre til at alle der har mod på at gøre lidt for at hjælpe fiskene i vores vandløb tager et kig på www.fiskepleje.dk, hvor al relevant information og hjælp er at finde.

K&B
/Jonas



30-5-2010
Daniel Lindvig | deinerl@sol.dk
Jep. Som Bjarke skriver, så kan de bedste intentioner hurtigt løbe lidt ud i sandet, hvis man ikke får stablet noget konkret på benene, mens tiden er til det. Men det lyder lovende, lad os få set på det snarest!
Rigtigt fine billeder!
Er helt pjattet med det af Moesgaard og tilhørende kommentar:)
2-6-2010 9:22:17
Simon Lundorff | chipsbanan@hotmail.com
det ser halt kanon ud det der!
er også klar på at restaurere nogle bække-især nogle med relation til djursland ku være spændende. Er klar med man-power, nål og tråd, solcréme eller hvad der skulle være brug for. Ved jo at der er en slem tendens til forbrændte næser i lommeulken!
2-6-2010 0:46:03
Kristian Søby Nielsen | soebyfly@gmail.com
Jeg hjælper også rigtig gerne, hvis jeg da ikke er flyttet til Ålborg inden!
1-6-2010 8:46:03
Thomas Mosgaard | t.mosgaard@hotmail.com
Jeg er naturligvis klar på at hjælpe. Jeg har aftalt med formanden for Skanderborg Lystfiskerforening at han tager kontakt til en af os når de begynder at gå i gang. Han vil også gerne have vores hjælpe til at vurdere hvor det vil være fornuftigt at gennemføre projekterne. Han sagde dog at de først vil gå i gang til efteråret så vi kan lige nå et par projekter i nærområdet inden.
31-5-2010 18:00:43
Martin Broch-Lips | martin_broch_lips@hotmail.com
Hej Jonas

Det lyder spændende. Jeg kunne godt tænke mig at være med i et sådant projekt! Jeg er sikker på mine input, når jeg står på brinken med en kop kaffe, vil være meget passende ;-)

/Martin
31-5-2010 13:13:18
Jonas Rasmussen | jribergaard@gmail.com
De var bestemt også oppe at vende, og både Finn og Jan gav udtryk for at de meget gerne vil hjælpe med at udvælge de steder hvor vi kan gøre mest gavn. Som en start mente de dog at de små vandløb tæt på Århus ville være en oplagt mulighed for at gøre en stor forskel ved nogle små meget overskuelige projekter.
Men lad os mødes en aften når vi har et overblik over hvor mange mand vi kan samle, og så kan vi evt. køre en tur ud og kigge på forholdene...

Vi snakkede desuden en del med formanden for Skanderborg lystfiskerforening, og de har planer om nogle projekter hvor de formentlig meget gerne ville have hjælp fra nogle yngre kræfter. Men det hører vi formentlig også mere om når engang det kommer så langt.
31-5-2010 9:08:30
Bjarke Dehli | bjarkedehli@hotmail.com
Hep. Tillykke med veloverstået kursus. Jeg er selvfølgelig klar på et restaureringsprojekt og er sikker på at Lindvig er det samme. Vi blev også inspirerede af vores deltagelse i sidste års kursus, men tiden løber alt for hurtigt fra en når ikke man får noget konkret iværksat så vores planer om at lave et lille projekt blev ikke til noget. Jeg vil derfor foreslå at vi, når vi har et overblik over deltagere, hurtigst muligt får lavet en plan over forløbet, fundet en dato til at udføre arbejdet samt selvfølgelig at skrive de relevante ansøgninger.

Vandløb tæt på Århus lyder som et godt udgangspunkt, men hvis man studerer udsætningsplanerne for andre vandløb der løber ud i bugten er der bestemt også muligheder for gavnlige projekter længere nordpå omkring Kalø Vig.

/Bjarke
30-5-2010 21:56:45