© 2008 

www.lommeulken.dk


Login

Brugernavn:

Password:

Husk mig?
log ind

















Jigger...1



Havørred Åen på 3,9 kg. og 71 cm. fanget af Jonas Rasmussen

Beretning
Jeg har haft en stribe korte ture til åen hen over sommeren, men da det er familielivet og ikke forholdene i åen, der bestemmer fisketiden, så er der desværre ikke kommet det store på land. Et par rejste og mistede havørreder, samt en håndfuld pæne bækørreder er det blevet til. Største bækørred var faktisk en super flot fisk på 39 cm, men det var selvfølgelig en dag, hvor kameraet lå hjemme og telefonen gik tør for strøm – så intet billede af den… På denne aften faldt de gode fiskeforhold dog omsider sammen med muligheden for et par timer ved åen!

I sidste sæson eksperimenterede jeg lidt med at bruge jig i åen. Rationalet var, at når alle andre rovfisk er vilde med de moderne gummidyr, hvorfor så ikke også havørrederne? Indtil nu har jiggen primært været fremme når de dybe huller skulle afsøges, og troen på foretagendet har været stor, selv om anstrengelserne ikke er blevet belønnet. En blød gummijig i strømvand ser altså bare pisse fed ud!!!

På forrige tur forsøgte jeg mig lidt med at bruge jiggen på samme måde, som jeg normalt ville fiske en spinner – altså primært med korte kast tværstrøms og et langt kast opstrøms de steder, hvor det er muligt. Det virkede helt rigtig i mit hoved! Jiggen kaster super godt, fisker effektivt med det samme den rammer vandet, synker hurtigt, og kan fiskes ekstremt hurtigt selv i de dybe huller - altså præcist de kvaliteter, som jeg altid har ønsket finde ved en spinner. Desuden sidder jiggen sjældent fast og fanger kun meget lidt skidt, så der er meget effektiv fisketid. Denne tur gav dog kun et par pæne bækørreder (ca. 30 cm) og et par forsigtige puf og en enkelt følger fra de større fisk i åen – jiggen manglede altså stadig at bevise sit værd!

På den efterfølgende tur blev teorierne så omsat til praksis! Jeg havde glemt mine pol-briller i bilen, og var derfor noget handicappet i forhold til at fiske rundt om grødepuderne og se eventuelle følgere. Alligevel var det ikke noget problem at se det store hvide gab, som åbnede sig bag gummidyret halvvejs inde ved stangspidsen efter et kort kast skråt opstrøms. Fisken tog jiggen hårdt og gik tungt fra starten. De mange udhængende tagrør gjorde fighten besværlig, og jeg endte også med at gå i åen med nettet i hånden, da linen var kommet rundt om nogle tagrør på modsatte bred. Missionen var lykkedes, og den første havørred på jig lå i græsset – endda en rigtig fin letfarvet hanfisk på 71 cm!

Men en enkelt fisk er jo ikke meget at lave statistik på, så jeg fortsatte med at fiske mig tilbage mod bilen.
En lille halv time senere rejste jeg en god bølge, som dog ikke resulterede i fast fisk, men endnu en halv times tid senere blev jiggen stoppet hårdt og kontant helt ude i et langt kast opstrøms. Fisken var mindre end den forrige, men fightede bedre med mange spring og korte, hurtige udløb. Gassen gik dog hurtigt af ballonen, og jeg kunne uden dramatik nette en smuk blank hunfisk på 58 cm.
Herefter havde jeg fået stillet min lyst, og begav mig tilbage mod bilen netop som mørket begyndte at falde på.

Jiggen jeg fiskede med denne aften var en Hvid/gul/rød Savage Gear cannibal shad på 7 cm monteret på et 5 g ball-jighead med en str. 2/0 krog. Med disse to fine fisk på samvittigheden har jiggen nu fortjent en fast plads i min boks, og med denne beretning håber jeg, at jeg har inspireret andre til at bryde de faste traditioner og eksperimentere med fiskeriet. Hvad enten man står ved åen, på kysten eller i søerne, så er det altid fedt at gøre sig nogle tanker om sit fiskeri, og endnu bedre når de sidenhen viser sig at holde stik!

K&B

19-8-2014
Thomas Mosgaard | t.mosgaard@hotmail.com
Jeg har altid en ekstra trekrog i halen, ellers mister jeg alt for mange fisk
22-8-2014 14:36:45
Jonas Rasmussen | jribergaard@gmail.com
Tak tak...

@Kasper:
Jeg kan ikke lige huske artiklen, men bladet ligger vist stadig i gemmerne derhjemme, så den kan nok graves frem igen.
Mht. til affiskning så synes jeg faktisk at jeg kan afsøge mere vand med jiggen end jeg tidligere har gjort med spinner. Bl.a. fordi den kaster bedre, fanger mindre skidt og kan fiskes hurtigere hjem på de lange kast uden at gå i overfladen. Den anden fisk jeg fik huggede faktisk i det dybere vand bag et stryg godt 20 m opstrøms for den plads jeg stod...
Desværre kan jeg også godt genkende problemet med dårlig krogning. :( Indtil videre har det primært været bækørrederne, som ikke blev kroget (hvilket jo er fint), men jeg også mærket flere små stød, som kunne være fra bedre fisk. Stingerkrogen er næste eksperiment, så nu må vi se, om jeg kan finde frem til en løsning, der fungerer.

@Thomas:
Indtil videre klager jeg bestemt ikke over snitstørrelse på jig-fiskene... :)
22-8-2014 11:01:43
Thomas Mosgaard | t.mosgaard@hotmail.com
Det er nogle flotte aftegninger den fisk har.
Min erfaring med jig er at det giver en større snitstørrelse end spinner. Næsten lige så stor som på wobler. Jeg bruger de klassiske jigs men det er nok en smagssag.
22-8-2014 7:27:04
Kasper Rasmussen | kasprasm@gmail.com
Godt gået, Jonas!
Ja som Morten skriver, så legede jeg en del med softbaits i åen, dengang jeg stadig var en flittig gæst på de kanter. Det resulterede i en del fisk samt i en artikel (SF,sep10).
Er enig i det, du skriver...præcisionsfiskeri tværstrøms og især opstrøms er vejen frem. Nedstrøms kan til nød bruges, men jeg synes det går for langsomt og den bløde hale bliver meget hidsig i bevægelserne.
Det er dog en suveræn agn til at komme ned i hullerne, og så fisker den fra det sekund, den lander. I modsætning til de fleste spinnere (der selvom producenterne skriver noget andet) ofte skal bruge 0,5-1 m før de "vågner". I en lille å, kan det være nok til, at agnen er nået ud af fiskens hugradius.
Om softbaiten er bedre end spinneren er svært at vurdere. Skal man hurtigt have dækket noget vand, så bliver det nok ikke meget mere effektivt end en opstrøms spinner. Desuden kræver spinneren noget mindre føling med grejet end en softbait.
Jeg oplevede dog flere gange fisk, der ignorerede eller fulgte spinneren, og som efterfølgende huggede aggressivt på shad'en. Så som minimum er shad'en et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle å-agn.
Jeg synes dog desværre, at softbaiten kroger dårligere end spinneren. Om det skyldes, at fiskene hugger anderledes eller den fastmonterede og dårligt eksponerede enkeltkrog ved jeg ikke...men der var sgu for mange, der blot "hilste på". Det kan til dels løses med en efterhængt mini-trekrog, men så hægter halen jævnligt op :-/ Så skriv endelig, hvis du finder en brugbar løsning!
21-8-2014 11:33:51
Henrik Ravn | ravnenravn@hotmail.com
Fedt det lykkedes! Tillykke med de fine fisk :)
21-8-2014 11:17:46
Tommy Norin | tommy.norin.mail@gmail.com
Super flotte fisk! Fedt, at du fik jiggen til at virke. Det må du lære mig næste sæson :-)
20-8-2014 23:51:32
Stefan Skovbo | stefanskovbo@gmail.com
Interassant approach :D Det skal prøves ved lejlighed! Tillykke med den fine fisk :)
20-8-2014 8:38:45
Laurits Therkildsen | lauritstherkildsen@gmail.com
BUM! Det kan godt være, du ikke får så meget fisketid, som du gerne ville have, men man må sige du udnytter tiden godt!

Rigtig flot fisk, og dybt buk og hattet af for at holde ved projektet! Det er bare fedt, når det lykkes!
19-8-2014 23:25:08
Morten Svarer | m.svarer@gmail.com
Ser da forrygende ud Jonas! Godt fisket! :) kan godt huske en artikel i Sportsfiskeren, mener det var Kasper Rasmussen, som også forsøgte sig med gummidyrene for nogle år tilbage.
19-8-2014 22:02:29